Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

7.8.2008

Kirkkoherra Palmberg

Pohjan ja Tammisaaren kirkkoherraksi vuonna 1842 nimitetty Anders Palmberg oli syntynyt Nauvon Packaksen tilalla 19.3.1785 Mats Matssonin ja vaimonsa Helena Henriksdotterin perheeseen. Hänet lähetettiin Turun katedraalikouluun syksyllä 1795 ja siellä hän opiskeli aina ylioppilaaksi tuloonsa saakka kesällä 1804.

Tämän jälkeen hän jatkoi opiskeluaan Turun yliopistossa. Hänet vihittiin papiksi 6.6.1810, jonka jälkeen hänestä tuli kotipitäjänsä armovuodensaarnaaja ja paria vuotta myöhemmin kirkkoherran apulainen. Nauvosta tie vei hänet Ahvenanmaan Getan pitäjän kappalaiseksi ja 15 vuotta myöhemmin (1830) Espooseen samaan tehtävään. Varapastorin arvon Anders Palmberg sai 1832. Pohjan kirkkoherrana hän ansioitui runsain mitoin ja niinpä hänestä leivottiin rovasti 1844. Pohjassa hän myös kuoli elokuussa 1854.

Hänen ensimmäisen vaimonsa Maria Wellanin perinnön ansiosta Palmbergillä oli taloudellisesti turvattu asema ja hän saattoi omistautua harrastuksilleen. Hän kirjastonsa kerrotaan olleen paikkakunnan tärkeimpiä ja Pohjan kivikirkkoon hän teetti monia uudistuksia. Keskiaika sai väistyä ja tilalle tuli empiretyylinen temppelirakennus. Kirkkoherra Palmberg pakotti myös ennen niin vastahakoisen pitäjän viljamakasiinin antamaan varoja tähän kunnostustyöhön. Jälkikäteen ajatellen Palmbergin aika toi Pohjaan ainakin aineellisesti rikkaan ajan. Tämä päättyi kuitenkin vain yhdeksän vuoden jälkeen kirkkoherramme kuoltua. Maria Wellan oli kuollut jo 1830 ja samana vuonna Anders oli mennyt naimisiin Hedvig Sofia Arenanderin kanssa. Hedvig Sofia eli leskenä vielä kolmisenkymmentä vuotta kuollen vasta 1886.

Tästä toisesta avioliitosta oli mm. poika Alberg Julius P., josta tuli arvostettu nimi lääketieteen maailmassa. Hänelle myönnettiin proferssorin arvo vuonna 1893. Ensimmäisestä aviosta oli puolestaan tytär Augusta Wilhelmina, joka oli naimisissa tuomari ja valtiopäivämies Jakob Krankin kanssa.

1 kommentti:

  1. Anders Palmbergin kotitilan nimi oli Packais. Hänen eräät esivanhempansa olivat Per Mattsson (k. 1709 Nauvo, Innamo) ja Agneta Mattsdotter (s. noin 1677). Tiet johtavat Nauvon Jälist-kylän Östergårdiin ja sieltä Packaisten tilalle, joka oli yliopiston verotila.

    Kiitoksia korjauksesta D. Wilenille!

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...