Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

13.8.2008

Eräs Federley

Turun akatemian kamreerina 1800-luvun taitteessa toimi muuan Anton Kristoffer Federley, joka oli naimisissa Helena Elisabeth Hjorthin kanssa. Pariskunta oli mennyt naimisiin Ahvenanmaan Jomalan pitäjässä, missä kumpainenkin tuolloin asui. Helenan vanhempia en ole selvitellyt sen kummemmin, mutta Anton Kristofferin syntyperä selviää Helsingin Yliopiston ylioppilasmatrikkelin perusteella. Sen mukaan hänen veljiänsä olivat lääninkamreeri Benjamin F., kirkkoherra Johan Gustaf F. sekä Turun hovioikeuden asianajaja Emanuel F.

Veljeksien isä oli Ylä-Satakunnan alaosan kihlakunnan henkikirjuri Kristoffer Federley ja äiti Maria Elisabet Wialenius. Kristoffer ja Maria asuivat vuosina 1754-1770 Perttelin pitäjän Romsilan kylässä, missä Anton Kristoffer kastettiin 31.5.1761. Kastekirjaan nimeksi kirjattiin Antonius Christopher.

Anton Kristofferin ja Helena Hjortin lapsista merkittävimpään asemaan nousi lopulta poika Axel, josta tuli Suomen Pankin johtaja vuonna 1840. Hän oli arvonsa mukaisessa aviossa Vilhelmina Gustava Charlotta Armfeltin kanssa.

Anton Kristoffer Federley ja hänen tyttärensä Antoinette Amanda on haudattu Maarian kirkon seinustalla sijaitsevalle kirkkomaalle. Hautakivi on ns. makaavaa mallia, josta tekstikaiverrukset välillä tuntuvat katoavan eroosion myötä kokonaan.

1 kommentti:

  1. Hei Juha. Mukavaa lukea että sinua kiinnostaa Federley. Jos haluat tietää lisää voit vierailla sivullani www.federley.com. Olen kokoamassa melko mkittavan materiaalin kirjaan ajalta 1375-2009.
    Ystävällisin terveisin lasse@federley.com

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...