Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

20.8.2008

Porilaiset puhelimessa

Herra C. Rosendahl oli Suomen varhaisessa teletoiminnassa laajalti vaikuttaneen lennätinpiirin päällikön, D. J. Wadenin yhteyshenkilö Porin kaupungissa. Rosendahl viritti vuoden 1878 alkupäivinä kaupungin ensimmäisen puhelinyhteyden hotelli Otavan "puhvettihuoneen ja matkustajain kortteerihuoneen" välille. Kaupunkilaiset saivat pienestä maksusta tutustua tähän ihmeeseen ja jopa kokeilla sitä. Paikallinen sanomalehti uutisoi aiheesta mm. seuraavasti;

"Telefonikone on meidänkin kaupungissa käytettävänä Otavan ravintolassa. Sillä voipi haastella puhvettihuoneen ja matkustajain kortteerihuoneen välillä aivan kuin kaksi henkilöä suusta suuhun juttelisi. Telefonilangan molemmissa päissä on kello, joka myös saadaan soimaan langan toisessa päässä, ja se ilmoittaa milloin vastakkaisessa päässä tahdotaan puhua. Kuka hyvänsä halullinen voipi huvin vuoksi itse koetella tätä konetta. Hyöty tästä koneesta on selvä sanomattakin."

Aivan selväksi tämä hyöty ei porilaisille tullut ja näin tästä uraa uurtavasta kokeilusta huolimatta kaupunki jäi vielä ilman puhelinyhteyksiä. Saman vuoden lokakuussa herra Waden tosin saapui paikalle vetämään tehtailija Ahlströmin tilaamaa yksityistä lennätinlinjaa Porin ja Noormarkun välille. Kovana kauppamiehenä hän käytti tilaisuutta hyödykseen ja esitteli kaupunkilaisille paranneltua puhelinkonetta, johon oltiinkin tyytyväisiä. Ahlströmin lennätinlinjaa hyödennettiin myös puhumiseen ja kuuluvuuden kerrotaan olleen tyydyttävän.

Waden haki sittemmin toimilupaa senaatilta sekä Poriin että useaan muuhunkin kaupunkiin tajuten jo varhain uuden tekniikan tarjoamat hyödyt. Porin osalta tilanne johti kilpailuun turkulaisen Nordforsin kanssa. Lopputulos oli arvattava; kumpikin osapuoli joutui lopettamaan toimintansa. Ainoa rakennettu yhteys tehtiin Nordforsin toimesta apteekkari Junneliuksen ja Yhdyspankin konttorin välille.

Lopulta vuonna 1883 sai alkunsa Porin kaupungin oma puhelinlaitos kauppias C. O. Lindgrenin toimiessa aloitteentekijänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...