Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

18.8.2008

Kirjoja Sammatista

Sammattilaisten sukujen historiaan perusteellisesti perehtyneen Toivo Haation toimesta on julkaistu kaksi uutta kirjasta; "Sammatin sotilaat" ja "Sankarivainajat".

Näistä ensimmäisen alaotsikkona on "1700-luvulta Suomen sotaan". Siinä Haatio käy kylä kylältä ja talo talolta läpi pitäjässä asuneet sotilaat jälkeläisineen. Kirjanen etenee kylien nimien mukaan aakkosjärjestyksessä ja on tekijän edellisten teosten tavoin erittäin selkeä. Yhtään kuvaa kirjasessa ei ole kantta lukuunottamatta. Tämä on täysin ymmärrettävää, koska mitään kovin relevantteja otoksia ei Sammatin 1700-luvun sotilaista pystyne tuottamaan. Toisaalta erittäin kohtuuhintaisen teoksen kustannukset olisivat varmaankin lisääntyneet
reilusti muutaman elävöittävän kuvan mukaanottamisesta.

Kirjasen liitteenä on "Uudenmaan jalkaväkirykmentin Lohjan komppanian katselmus vuodelta 1767". Tähän tekijä on puhtaaksi kirjoittanut kyseisen dokumentin pääkatselmusrullasta. Alkuperäistekstissä ei mainita päivämäärää, mutta muista tiedoista yhdistelemällä on Haatio voinut päätellä ao. vuoden. Tämä liite on itseasiassa peräti 25 sivua pitkä taulukko, joka antaa mainioita lisätietoja niille, joilla on sotilaita esivanhempina kyseisellä seudulla. Luettelo ei nimittäin koostu pelkästään sammattilaisista, vaan mukana on väkeä mm. Nummelta ja Somerniemeltä.


"Sankarivainajat" sisältää sitten nimensä mukaisesti perustiedot sekä osin esipolvitaulustot aina kolmanteen polven saakka viime sodassa menehtyneistä sammattilaisista tai Sammatin sankarihautausmaalle muuten haudatuiksi tulleista miehistä. Lähes kaikista henkilöistä on mukana joko kasvokuva tai hautakiven kuva.

Molemmat kirjat ovat erittäin kohtuuhintaisia ja niitä voi ostaa Länsi-Uudenmaan Säästöpankin Sammatin konttorista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...