Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

26.8.2008

Oman tien kulkija Alexander Brenner

Länsi-Uusimaalta lähtöisin olleen Brenner -suvun eräs jälkeläinen oli 6.4.1813 Kirkkonummen Stor Kantskogissa syntynyt Alexander Frans Julius. Hän lähti merille jo 15 vuoden iässä ja paria vuotta myöhemmin Alexander oli jo muuttanut lopullisesti Helsingin kaupunkiin. Hänet kirjoitettiin 1831 jungmannina kaupungin merimieshuoneeseen ja jo 1833 Alexander oli arvoltaan perämies. Kahden vuoden päästä, vain 22 vuoden iässä, hän olikin jo kapteeni.

Alexander Brenner jää historiankirjoihin ensimmäisenä kapteenina, joka toi kahvilastin suoraan Rio de Janeirosta Helsinkiin. Tämä tärkeä matka tapahtui vuonna 1840. Krimin sodan aikaan 1854 Brenner rakensi yhdessä everstiluutnantti C. O. Ramstedtin kanssa optisen lennättimen Suomen rannikolla ja sai tästä työstä kultamitalin valtiovallalta.

Hän perusti merkittävän koti- ja ulkomaankauppayhtiön Helsinkiin ja samoin Alexander Brenner perusti varustamon vuonna 1870. Brenner oli myös Uudenmaan Pursiseuran perustajajäseniä monien sukulaistensa tavoin.

Hänen omistuksiinsa Helsingissä kuului useita eri kiinteistöjä. Lisäks hän hankki mm. Punjo -nimisen tilan Espoosta ja Kattsundin Pernajasta. Helsingin kaupungilta hän vuokrasi Rönnskärin saaren, minne hän rakennutti talon.

Alexander Frans Julius Brenner pysyi naimattomana koko ikänsä, mutta veljensä, kauppias Magnus B:n kuoltua hän huolehti tämän lapsista. Alexander Brenner kuoli Helsingissä joulukuun neljäntenä päivänä vuonna 1870. Aikalaiset tunsivat Brennerin aikaansaavana, omaa itsenäisyyttään arvostavana miehenä, joka määrätietoisesti teki unelmistaan totta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...