analytics

Kenes lapsia ne sitten ovat?

Kiskossa, kuten muuallakin Suomessa kirkko piti tarkasti huolta seurakuntalaisten siveellisestä elämästä. Niinpä kirkkoherra Edvard Johan Laurellin aikaan, vuosina 1834-73, kirkkoneuvoston kokouksissa käsiteltiin paitsi taloudellisia asioita, myös seurakuntalaisten yksityiselämää.

Lokakuussa 1853 Metolan kylän Tilkkalan rusthollin renki Gabriel Gabrielsson joutui taas kerran kuultavaksi toraisasta avioelämästään. Gabriel riiteli yhtenään vaimonsa Gustava Lönnqvistin kanssa. Tällä kertaa pariskunta vietiin kirkon kuoriin, jossa kirkkoherra Laurell puhutteli ja yritti ohjata heitä julkisesti. Laurell vetosi vihkilupaukseen ja kysyi Gabrielilta, miten tämä voisi erota vaimostaan, kun lapsia oli jo kaksi sekä kolmas tulollaan.

Gabriel totesi yks'kantaan, etteivät lapset ole hänen. Kirkkoherra pyysi sitten miestä kertomaan kenen ne ovat. Vastausta ei tullut ja Laurell sai turhaan yrittää ohjata renkiä. Gustava ilmoitti tässä vaiheessa toivovansa sopua asiassa. Koska asiasta ei muutoin saatu sopimusta aikaiseksi, kysyi kirkkoherra Laurell seurakunnalta, josko vaimoparalle annettaisiin köyhäiskassasta apua. Tähän seurakuntalaiset vastasivat, että vaimo voisi ottaa miehensä palveluspaikassa säästössä olevista rukiista ja perunoista osansa.

Gabriel Gabrielsson oli kotoisin Perniön pitäjästä, missä hänen isänsä Gabriel Casparsson oli ollut Ahljoen Uusituvan talollisena. Äiti Leena Johansdotter oli kotoisin Suomenkylästä. Tämän kuoltua Gabriel oli vielä mennyt vanhoilla päivillään naimisiin Öyrilän piian, Lovisa Pettersdotterin kanssa.

Gustava Lönnqvistin isä Johan L. oli puolestaan ollut Orijärven kaivoksella ruukkirenkinä ja seppänä. Äiti Ulrika Johansdotter oli kaivosrengin tytär Riilahden torpasta. Gustavan äidinpuoleinen isoäiti Beata oli syntyisin Vilikkalan Tobin talosta.

Lönnqvistit olivat alunperin asuneet Kiskon Lapin kylän augmenttitilalla, jota 1700-luvun lopulla kutsuttiin perheen nimellä. Itselleni on jäänyt epäselväksi, saiko talo nimensä asukeiltaan vai asukit taloltaan. Joka tapauksessa varhaisin löytämäni suvun esi-isä oli noin vuonna 1666 syntynyt Christer Christersson, joka kuoli 1.5.1737. Oheisessa taulustossa on muutamia sukupolvia tätä Lapin kylän Lönnqvist -sukua. Pahoittelen taannoisesta gedcom -siirrosta johtuvia kirjoitusvirheitä lisäteksteissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus