Karjalohjan Lönnhammarin kylässä asui 1800-luvun alkupuolelta lähtien korpraali Daniel Lönn. Hänen ensimmäinen puolisonsa oli rippikirjan mukaan eräs Lisa Johansdotter ja tämän kuoltua Daniel nai Kiskon Ylettylän Myötmäen talon tyttären, Helenan. Kuka sitten oli tämä Daniel, joka Karjalohjan rippikirjojen mukaan oli syntynyt 23. päivä syyskuuta vuonna 1772. Tuollaisella päivämäärällä ei lähiseuduilta löydy sopivaa poikalasta - etsintää on siis tarkennettava.
Heti alkuunsa voi unohtaa tuon Lönn -sukunimen, koska se on mitä ilmeisemmin muodostettu asuinkylä Lönnhammarista. Ensimmäinen Karjalohjan rippikirjanide, mistä Danielin löytää, on vuosilta 1803-1806. Tuolloin miehemme mainitaan sotilaana ja hän asuu Lönnhammarin Pietmaan sotilasvirkatalon torpassa ensimmäisen vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Vaimon Lisan syntymäajaksi annetaan 1.12.1768. Lähipitäjien kastettujen luetteloita HisKin kautta tarkastelemalla hänen vanhemmikseen löytyvät Kiskon Jylyn kylän Jaakkolan ratsutilan torppari Johan Fragmelius ja vaimonsa Lisa Eriksdotter.
Edelleen HisKin avulla löytyvät em. lapsien syntymätkin. Lena Kaisa Lönn syntyi maaliskuussa 1796 Orijärven kaivoksella ja pikkusisko Eva Lisa joulukuun lopulla 1798 Lönnhammarissa. Kuten edellä oletin, ei Danielin sukunimi ollut alunperin Lönn, jos sitä nyt oli ollenkaan. Niinpä Lena Kaisan isä onkin kastettujen luettelossa Orijärven kaivostyöläinen Daniel Berghardt. Äidin nimeä ei mainita, mutta Kiskon rippikirjoista vuosilta 1792-1797 perhe löytyy. Samalla selviää tuo alussa mainittu epäselvyys syntymäajasta. Daniel Lönn, aik. Berghardt onkin syntynyt 22. päivä maaliskuuta 1772. Kuvassa on ote sekä Karjalohjan että Kiskon rippikirjoista.
Näin hänen vanhemmikseen paljastuvat Kiskon Kirkonkylässä asunut rakuuna Johan B. ja vaimonsa Maria Pehrsdotter Pust. Äiti Maria on miehensä tavoin sotilassukua. Isä Pehr Pust oli nimittin Jylyn kylässä asunut sotamies. Myös Johan Berghardtin isä oli myöskin sotilas, Suomusjärven Kitulan kylässä vaimonsa Annan kanssa asustanut Henrik Gideon.
Tästä lyhyestä tarinasta ja etsinnästä opin ainakin itse sen, että sotilasnimien kanssa saa olla todella tarkkana. Tässä parin sukupolven ketjussa näitä erikoisnimiä olivat Berghardt, Pust, Gideon ja Lönn. Lisäksi torppari Fragmeliuksen nimi on hyvin erikoinen. HisKin avulla etsittäessä ei koko Suomesta löydy muita tämän nimisiä. Vain Perniöstä ja Tenholasta, jotka ovat aivan Kiskon naapurissa, tarttuu hakuun muutama Fragmelius. He kaikki näyttäisivät olevan pikaisella katsannolla sukua keskenään.
Se torppa, missä Johan F. asui, oli nimeltään Fragmelli. Sitä en ole sitten selvittänyt, kumpi sitten oli ensin, torppa vai torppari!
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Amerikkalainen ohjaaja David Lynch on tullut kuuluisaksi rajoja rikkovista ja omalaatuisista elokuvistaan. Hänet on palkittu mm Cannesin fil...
-
Kuopionniemellä sijainneen Tavinsalmen kirkon ensimmäiseksi kirkkoherraksi tuli Aeschillus Matthiae eli suomalaisittain Esko Matinpoika.Itse...
-
Historian kuvakokoelma M. L. Carstensin kokoelma Museovirasto Suomen ensimmäinen Säästöpankki perustettiin Turkuun 200 vuotta sitten, tarkem...
Myös Fragmelius on sotilasnimi, Johan palveli 1750-luvun lopulta 1770-luvulle Jylyn Jaakolan rakuunana N:o 87.
VastaaPoista