Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

24.4.2009

Kuningas kävi kylässä

Kun Ruotsin kuninkaana vuosina 1751-1771 ollut Adolf Fredrik teki matkan Suomen halki, pistäytyi hän myös Marttilassa. Tästä hiljaisen maaseutupitäjän oloissa ainutlaatuisesta tapahtumasta teki silloinen kirkkoherra Hortelius tarkan muistiinpanon pitäjänkokouksen pöytäkirjaan heinäkuun 10. päivänänä 1752.

Alkuperäinen teksti on ruotsinkielinen ja sen on suomentanut marttilalainen opettaja Ansas seuraavaan tapaan;

Sittekun kauvan toivottu tieto saatiin, että Hänen Kuninkaallinen Majesteettinsa,
mein nykyään hallitseva kaikkein armollisin kuninkaamme Adolf Fredrik, joka Jumalan kiitos äsken hyvin päättyneiden Valtiopäivien jälkeen on lähtenyt Tukholmasta meritse Helsinkiin ja sieltä Porvooseen ja sen jälkeen Hämeenlinnaan tulisi 10 p:nä kesäkuuta tänä vuonna Marttilan kautta matkustamaan Turkuun, sittenkun H.K. Majesteettinsa edellisen yön oli levännyt Majuri Martin de Pont -vainajan kartanossa Someron pitäjän Pitkäjärven kylässä niin lähti 9 p:nä samaa kuuta H.K. Majesteettiansa vastaan pitäjän rajalle koko täkäläinen papisto, nimittäin rovasti ja kirkkoherra Johan Hortelius, kappalaiset L. Bergius ja Hendric Säkylensis sekä apulaiset M. Betulin ja S. Bechsten.

Ja sittenkun H.K. Majesteettinsa sekä herrat valtaneuvokset Ekebladh ja Löfvenhielm sekä muu seurue mainittuna päivänä noin klo 10 ennen puolta päivää saapuivat yllämainitulle rajalle, jonne Herra Maaherra Jean Georg Lillienberg, joka myöskin oli tullut K. Majesteettiansa vastaan niin kauvas kuin hänen lääninsä ulottuu, oli laittauttanut kunniaportin kuusen oksista ja lehtipuista ja sitä paitsi oli kuusia pystytetty molemmin puolin tietä kylien kohdalle ja silloille.


Yhdessä papiston kanssa toivotti Maaherra H.K. Majesteettinsa tervetulleeksi Suomeen ja tähän pitäjään, minkä H.K. Majesteettinsa armollisesti suvaitsi vastaanottaa, jonka jälkeen H.K. Majesteettinsa taas jatkoi matkaansa Maaherra Lillienbergin saattamana, mutta papisto sai luvan lähteä kotiseudulleen. Sitten matkusti H.K. Majesteettinsa Prunkilan kylään, johon komppania rakuunoita oli sijoitettuna, siellä söi H.K. Majesteettinsa päivällistä teltassa, jonka jälkeen hän heti lähti Turkuun, josta H.K. Majesteettinsa matkustaa Vaasaan ja edelleen pohjoista tietä Tukholmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...