”KIRJALLISUUS JA YHTEISKUNTA”
STUDIA GENERALIA -luentosarja Turun yliopistossa syksyllä 2009
Kaikille avoimet luennot pidetään torstaisin kello 18.15. Turun yliopiston päärakennuksen Tauno Nurmela -salissa yliopistonmäellä (luentosali I).
Monika Fagerholmin luento 19.11. pidetään Calonian ensimmäisessä kerroksessa suuressa auditoriossa (Cal1).
Luentosarja on järjestetty yhteistyössä Turun yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaineen, yleisen kirjallisuustieteen ja luovan kirjoittamisen opiskelijoiden yhdistys Kammio ry:n kanssa.
Luennot:
15.10. Tutkija, FT Jussi Ojajärvi: ”Kapitalismi kirjallisuudessa”.
29.10. Taiteilija, professori Teemu Mäki: ”Mikä on taiteen tehtävä?”
5.11. Kirjailija Kjell Westö: ”Missä kuljemme nyt?”
12.11. Esikoiskirjailijat Helmi Kekkonen, Leena Parkkinen ja Niina Petander: ”Tuoreesta kulmasta”. Keskustelua johdattelee kirjailija Niina Repo.
19.11. Kirjailija Monika Fagerholm: ”Romaani maailmana/maailmassa.”
26.11. Käsikirjoittaja, näytelmäkirjailija, näyttelijä Paavo Westerberg: ”Idea, havainto ja tarina”.
3.12. Professori Liisa Steinby: ”Mitä vuoden 2009 Finlandia-kilpailuun osallistuneet romaanit kertovat nykytodellisuudesta?”
10.12. Kirjailija Hannu Raittila: ”Mikä romaani on?”
Lisätiedot: luovan kirjoittamisen suunnittelija Niina Repo (tarepo@utu.fi).
Lyhyet esittelyt luennoitsijoista:
FT Jussi Ojajärvi tutkii Suomen kirjallisuutta Tampereen yliopistossa ja toimii Suomen Akatemian Valta Suomessa -ohjelman tutkimusryhmässä "Kulttuurin valta ja hyväksynnän tuottaminen". Ojajärven väitöskirja Supermarketin valossa (SKS 2006) käsitteli kapitalismiproblematiikkaa suomalaisessa nykykirjallisuudessa, ja hän on toimittanut yhdessä Liisa Steinbyn kanssa teoksen Minä ja markkinavoimat – Yksilö, kulttuuri ja yhteiskunta uusliberalismin valtakaudella (Avain 2008). Ojajärvi on Kulttuurintutkimus-lehden toinen päätoimittaja.
Teemu Mäki on tunnettu suomalainen taiteilija, kuvataiteen tohtori, Taideteollisen korkeakoulun professori ja varadekaani; ateisti, sosialisti ja kolmen lapsen isä. Hän on pitänyt lukuisia maalaus-, valokuva- ja videotaidenäyttelyitä ja herättänyt taiteellaan runsaasti keskustelua. Mäen kirjallinen tuotanto pitää sisällään muun muassa artikkelikokoelman Näkyvä pimeys - esseitä taiteesta, filosofiasta ja politiikasta (Wsoy 2009) sekä runokokoelman Kuolevainen (Wsoy 2008).
Kjell Westö on suomenruotsalainen kirjailija, joka aloitti kirjailijanuransa runoilijana. Kiitetty ja suosittu Westö on saanut useita kirjallisuuspalkintoja muun muassa kirjallisuuden valtionpalkinnon teoksesta Merkitty ja muita novelleja (Otava 1990) sekä Finlandia-palkinnon vuonna 2006 romaanista Missä kuljimme kerran (Otava). Westön romaani Leijat Helsingin yllä (1996 Otava) on dramatisoitu näytelmäksi ja elokuvaksi ja hänen teoksiaan on käännetty parillekymmenelle kielelle. Westön syksyn 2009 uutuusromaani on nimeltään Älä käy yöhön yksin (Otava).
Helmi Kekkosen esikoisnovellikokoelma Kotiin on ilmestynyt syksyllä 2009 (Avain Kustannus). Kekkonen on opiskellut Turun yliopistossa luovaa kirjoittamista. Leena Parkkisen esikoisromaani Sinun jälkeesi, Max ilmestyi keväällä 2009 (Teos). Parkkinen on opiskellut käsikirjoittamista Turun Taideakatemiassa ja Kriittisessä Korkeakoulussa. Niina Petanderin esikoisromaani Pläts! ilmestyi syksyllä 2009 (Otava). Petander on opiskellut Turun yliopistossa luovaa kirjoittamista.
Monika Fagerholm on suomenruotsalainen kirjailija, jonka romaani Ihanat naiset rannalla teki hänestä suuren yleisön rakastaman. Teos on käännetty yhdeksälle kielelle ja siitä on tehty elokuva. Se oli Finlandia -palkintoehdokas vuonna 1994 ja voitti seuraavana vuonna Runeberg-palkinnon. Fagerholmin kolmas romaani Amerikkalainen tyttö oli myynti- ja arvostelumenestys. Sille myönnettiin muun muassa Ruotsin merkittävin kirjallisuuspalkinto August vuonna 2005. Fagerholmin uusin teos Säihkenäyttämö julkaistaan syksyllä 2009.
Paavo Westerberg on suomalainen näyttelijä, käsikirjoittaja, näytelmäkirjailija ja ohjaaja. Hänen käsikirjoitustöitään ovat muun muassa elokuvat Paha maa (2006) ja Valkoinen kaupunki (2007), joista hän on voittanut parhaan käsikirjoituksen Jussi-palkinnot. Westerbergin näytelmät Ranta (Gummerus) ja Kotiin ennen pimeää (Kirja kerrallaan) on julkaistu myös kirjoina. Hänen teatteriohjauksiaan on nähty muun muassa Suomen Kansallisteatterissa ja hän on toiminut Helsingin Sanomien kolumnistina. Westerbergin viimeaikaisia töitä on käsikirjoitus ja ohjaus televisiosarjaan Jälkilämpö, joka esitetään vuonna 2010.
FT Liisa Steinby on Turun yliopiston yleisen kirjallisuustieteen professori, joka on julkaissut useita romaanitutkimuksia. Steinbyn teoksia ovat muun muassa Postindividualistinen romaani (1994 SKS), Modernin minän synty 1700-luvun romaanissa (1999 SKS) sekä Milan Kundera, viimeinen modernisti (2005 Faros). Teokset on julkaistu nimellä Liisa Saariluoma. Steinby toimii vuoden 2009 Finlandia –palkinnon esiraadissa.
Hannu Raittila on suomalainen kirjailija, joka on kirjoittanut romaaneja, novelleja, kolumneja, TV-käsikirjoituksia, kuunnelmia ja radionovelleja. Raittila julkaisi esikoisteoksensa novellikokoelman Pakosarja vuonna 1993. Finlandia-palkinnon Raittila sai vuonna 2001 teoksellaan Canal Grande. Teoksessa Kirjailijaelämää (Wsoy 2006) Raittila pohtii kirjailijana elämisen realiteetteja. Myös kirjallisuuden ja yhteiskunnan kosketuspinta on hänen viimeaikojen kiinnostuksenkohteitaan. Raittilan uusin teos Mannerheim julkaistaan syksyllä 2009 (Gummerus).
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Sukututkimuksessa tärkeysjärjestys perustuu yleensä tavoitteisiin ja käytettävissä oleviin lähteisiin. Alla oma suositukseni tärkeysjärjesty...
-
Hopeavero oli merkittävä verouudistus Suomessa ja Ruotsissa vuonna 1571. Sen taustalla olivat Ruotsin valtiopäivien päätös kerätä varoja nii...
-
Voudin- ja läänintilien asiakirjoista löytyy valtava määrä erilaisia kuitteja ja kirjeitä. Tässä esiteltävä on tallennettu Karjalan voutikun...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti