Tampereella vaikuttanut liikemies Karl Konstantin Tallqvist ei ilmeisesti kuulunut samaan sukuun kuin Karjalohjan Katteluksen ja Tallaan kylistä lähtenyt samanniminen suku. Karl Konstantinin vanhemmat olivat Karl Tallqvist ja vaimonsa Eva Vilhelmiina. Isä Karl oli ammatiltaan puuseppä ja perheeseessä oli 1900-luvun alussa Karl Konstantinin lisäksi kaksi tytärtä, jotka molemmat olivat tahoillaan naimisissa. Isä Karlin sukuperä on toistaiseksi selvittämättä, mutta ainakaan toistaiseksi en ole pystynyt yhdistämään häntä millään tavalla em. Tallqvistien sukuun.
Karl Konstantin syntyi Tampereella eikä ehtinyt koskaan naimisiin ennen melko varhaista kuolemaansa heinäkuussa 1903. Tämä saattoi johtua hänen loppumattomasta työinnostaaan.
Käytyään kansakoulun Karl Konstantin meni työhön puuvillatehtaaseen, mutta siirtyi pian puusepän oppiin. Vapaa-aikanaan nuori Tallqvist luki ahkerasti ja opiskeli omatoimisesti kulttuuria. Niinpä ei ole ihme, että hän aikanaan liittyi mm. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuraan. Opiskelun myötä hänessä heräsi innostus yhteiskunnalllisiin kysymyksiin ja niissäkin Tallqvist osoitti suurta innokkuutta.
Tämän takia hänet valittiin hyvin nuorena Tampereen kaupunginvaltuusmieheksi sekä moninaisia kertoja myös taksoituslautakunnan jäseneksi. Edelleen hän työskenteli Käsityö- ja Tehdasyhdistyksen valtuutettuna vuosikausia. Tallqvist oli tarmokas työväenasian kannattaja. Hän arvosti ammattitaitoa suuresti, mistä hän varmasti puhuikin ollessaan perustajana puuseppäin sairaus-, hautaus- ja eläkerahastossa.
Omaa puusepänliikettään Karl Konstantin Tallqvist laajensi niin, että siitä lopulta tuli kaupungin suurin ja ajanmukaisin. Hänen huonekaluvarastoaan kehuttiin maamme laajimmaksi ja monipuolisimmaksi. Esimerkiksi loppuvuodesta 1901 Tallqvistin lehtimainoksissa kerrottiin tehtaan varastosta löytyvän suoraan mm. 1000 kpl ovia. Huonekalukaupan puolelta tarjottiin samoihin aikoihin "Vieniläisiä Sohvia ja Tuolia, Matrassia, Taulun listoja ja vastaavaa. Liikkeen menestystä saattoi siivittää se tosiasia, että Tallqvist oli ensimmäisten joukossa jakamassa liikevoittoa myös työntekijöille. Liikkeen nimenä oli Tampereen Höyrypuuseppä Karl K. Tallqvist ja sillä oli asiamiehiä suurimmissa kaupungeissa ympäri maata.
Tämän kaiken lisäksi Tallqvist oli mukana perustamassa sekä Ryötön puuhiomoa että Tampereen kaakelitehdasta. Nämä molemmat laitokset muodostuivat myöhemmin osakeyhtiöiksi.
Tallqvistin puuseppäliike myytiin Karl Konstantinin kuoleman jälkeen ja sen toimintaa jatkamaan perustettiin 1924 uusi yhtiö, Höyrypuuseppä Oy. Tämän yhtiön toiminta loppui vasta 1995, mutta työ jatkui Visuvesi Oy:n nimissä samojen omistajien toimesta. Lopulta ns. Santalahden kiinteistössä ollut liike autioitui 1980-luvun alkuun mennessä ja 2001 koko laitos purettiin.
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Aviottomien lasten isien jäljittäminen tarjoaa kiinnostavia sukututkimuksellisia haasteita. Historialliset lähteet, kuten tuomiokirjat, kirk...
-
Karjalohjan haudattujen luettelosta [1] lokakuun 15. päivältä vuodelta 1702 löytyy merkintä Puujärven kylässä asuneen Kaisa Kasperintyttäre...
-
Sukututkimuksessa tärkeysjärjestys perustuu yleensä tavoitteisiin ja käytettävissä oleviin lähteisiin. Alla oma suositukseni tärkeysjärjesty...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti