Kaarlo Jalmari Nyman syntyi Sammatin Kiikalan kylän Junnin talossa marraskuussa 1879. Hänen vanhempansa olivat Junnin isäntä Karl August Nyman ja Edla Maria Boman. Äiti Edla oli kotoisin Leikkilän kylän Piekan talosta, kun taas isä Karl oli Junnin talossa piikana olleen Eeva Liisa Nymanin avioton poika. Sukunimi Nyman periytyi Eeva Liisalle ja hänen jälkeläisilleen Karjalohjan Immulan rusthollista. Sen vuonna 1720 kuollut isäntä Nils Nyman oli Eeva Liisan isoisän isoisä. Tätä taustaa vasten on helpompi ymmärtää, miten avioton piian lapsi sai Junnin isännyyden.
Karl Augustilla ja Edla Marialla oli neljä lasta, joista kolme nuorimmaista menehtyi hyvin pieninä. Esikoispoika Kaarlo Jalmari sen sijaan lähti 1896 Lahden kansanopistoon. Sieltä päästyään nuorukainen opiskeli kotona menestyen niin hyvin, että seuraavana syksynä pystyi suorittamaan Porvoon yhteiskoulun kolmannen luokan tutkinnon.
Pari vuotta myöhemmin hän pääsi Helsinkiin, L. Hagmanin yhteiskoulun kuudennelle luokalle. Keväällä 1902 hän vihdoin suoritti ylioppilastutkinnon. Ikävällä tavalla hänen luontainen tarmokkuutensa koitui myös hänen kohtalokseen. Kaarlo Jalmari Nyman sairastui hivuttavaan keuhkotautiin ja hänet lähetettiin helmikuussa 1903 Saksan Görbersdorffiin hoidattamaan riutunutta terveyttään. Valitettavasti mikään hoito tai lepo ei auttanut ja ylioppilas Nyman kuoli heinäkuun alussa samana vuonna.
Nuoren miehen ystävät muistivat hänet hilpeäluonteisena toverina, jonka kuolema nuorella iällä otettiin järkyttyneenä vastaan. Ruumis tuotiin höyrylaiva Wellamolla Saksasta Suomeen ja sieltä arkku kuljetettiin edelleen Sammattiin haudattavaksi.
Nymanin omat vanhemmat eivät olleet enää elossa, sillä isä Karl August oli kuollut 1893 ja äiti Edla Maria jo 1890. Kaarlo Jalmaria jäikin eniten kaipaamaan hänen jo melko iäkäs äidinäitinsä, Christina Himberg. Tämä oli ottanut edesmenneen miehensä kanssa Kaarlon ja tämän veljen Augustin huostaansa näiden vanhempien kuoltua. Vuodesta 1895 lähtien oli isoäiti huolehtinut yksin tyttärenpojistaan. Veli August oli kuollut 1901 Sammatissa ja Christina itse erkani tästä maailmasta tammikuussa 1908.
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Aviottomien lasten isien jäljittäminen tarjoaa kiinnostavia sukututkimuksellisia haasteita. Historialliset lähteet, kuten tuomiokirjat, kirk...
-
Karjalohjan haudattujen luettelosta [1] lokakuun 15. päivältä vuodelta 1702 löytyy merkintä Puujärven kylässä asuneen Kaisa Kasperintyttäre...
-
Sukututkimuksessa tärkeysjärjestys perustuu yleensä tavoitteisiin ja käytettävissä oleviin lähteisiin. Alla oma suositukseni tärkeysjärjesty...
Nuori ylioppilas Karl Hjalmar on isänisäni isän veljen poika. Sanatorio joss hän kuoli on yhä nähtävissä,Göbbesdorf,tänään Puolassa sijaitseva Sokolowsko,lähellä Tjekkien,Puolan ja Saksan rajaa. Tänään lähes raunio. Hänen maiset jäännökset tuotiin Suomeen Vellamo 2.,joka upposi 1915.
VastaaPoistaTerv Jorma Nyma j.manyman@hotmail.com