Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

19.5.2010

Kilpajuoksija Renlund Suomesta

Sanfrid Renlund syntyi 14.12.1873. Hänen isänsä Johan oli Vaasan seudulla asunut talollinen. Vuoden 1887 paikkeilla isä Johan muutti siirtolaiseksi Yhdysvaltoihin asettuen ensin Kaliforniaan ja sieltä edelleen Montanaan. Siellä Johan Renlund omisti hyvin menestyvän maatilan kolmisen mailia Red Lodgen kaupungista. Alueen lounaispuolella leviää valtava Yellowstonen kansallispuisto.

Poika Sandfrid ehti käydä koulua Suomessa ja 18 vuoden iässä hän löysi työpaikan kauppa-apulaisena Red Lodgessa. Vähitellen nuorempi Renlund lähti omilleen perustaen kauppaliikkeen. Kerättyään hieman omaisuutta hankki Sanfrid Renlund itselleen maapaikan kaksi mailia Linleystä länteen. Tämä Carbonin piirikuntaan kuuluva pikkukaupunki sijaitsee noin 11 mailia Red Lodgesta luoteeseen.

Sanfrid Renlund meni vuonna 1893 naimisiin Amanda Takalan kanssa. Heillä oli yksi lapsi, tytär Ellen. Kirjassa "An illustrated history of the Yellowstone Valley : embracing the counties of Park, Sweet Grass, Carbon, Yellowstone, Rosebud, Custer and Dawson, state of Montana" Sanfridin kerrotaan oppineen lukemaan ja kirjoittamaan englantia sujuvasti. Lisäksi hänen sanotaan olleen avarakatseisen, liberaalin ja eteenpäin pyrkivän kansalaisen.

Sanfrid Renlund oli varmasti kaikkea tätä, mutta hän oli myös jotain muuta. Nuorena miehenä hän harrasti nimittäin kilpajuoksua. Niinpä Ameriikan Uutisten kirjeenvaihtaja saattoi lähettää syyskuussa 1894 raportin Red Lodgesta seuraavaan tapaan;

"Me olemme olleet tilaisuudessa näkemään Sanfrid Renlundin neljä kertaa juoksevan kilpaa, joista hän voiton sankarina kaikista palannut. Nyt tämän kuun viidentenä päivänä oli kaikkien kiihkoisin kilpailu. Ja rahaa siinä käytettiin enin mitä on vielä koskaan täkäläisissä kilpailuissa käytetty. Vastustaja S. Renlundilla oli kansallisuudeltansa saksalainen, jonka puolustajina oli punatukkaiset irlantilaiset, vaan suomalainen sai niin loistavan voiton että oli syrjäisen hauska katsella.

Hurraahuudot eivät tahtoneet loppua, minäkin koetin huutaa vointini jälkeen. Sanfrid Renlundista saamme kohta Ameriikan paraan juoksijan, sillä hän on nyt oikein hyvä ja paranee aina vaan harjoituksissa.

Yksi oli huono kohta eilen illallisessa juoksussa, kun sanotiin erään suomalaisen toimittaneen vastapuolueelle kuinka pian se menee 125 jaardia, joka oli eilen illalla määränä, sillä vastaan "petaajia" ei ollut enää ketään, vaikka meidän puolelta tarjottiin rahaa monen miehen; ja vieläpä niinkin, että 25 dollaria 10 dollaria vastaan, mutta ei kukaan rahaansa pannut tietyltä tappion puolelle.

Punatukkaiset irlantilaiset koettivat ymmärryksensä jälkeen ilvehtiä suomalaisille. Mutta kyllä ne opetetaan oikein häviämään miesten kanssa. Nyt niillä kuuluu olevan taas yksi, jota ne nyt luulevat paremmaksi kuin Renlund on, vaan aika se näyttää, ja varma olen, ettei se riitä muuta kuin jäämästä Sanfrid Renlundille."


Sanfrid Renlund kuoli 15.10.1951 ja hän lepää Red Lodgen hautausmaalla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...