Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

20.11.2008

Donin kasakka Lontoossa

Vuoden 1812 suursotiin Euroopassa otti Venäjän armeijassa osaa jo ikämieheksi ehtinyt Donin kasakka Alexander Zemljanuhin yhdessä kahden poikansa kanssa. Kun venäläisille tuli tarve lähettää eräs tärkeä viesti Lontooseen, valittiin Zemljanuhin tätä viemään. Perillä hän herätti suurta huomiota englantilaisissa.

Hänen vakioasuunsa kuului heittokeihäs, piikki, sapeli ja kivääri sekä tietenkin perinteinen kasakkavaatetus. Ihastuneet lontoolaiset peittivät miehen kukkiin hänen kulkiessaan kadulla ja perintöprinssi halusi lahjoittaa hänelle suuren summan rahaa.

Tästä kohtelias kasakka kieltäytyi tiukasti. Hänen kerrotaan todenneen "meillä on vanha tapa, jonka mukaa vierasmaalaisilta ei tule ottaa velkaa. Parempi on, kun auttaa heitä tarpeessa. Siksi pyydän teitä herrat ymmärtämään, että en tarvitse rahojanne. Kiitoksia kohteliaisuudesta, eläkäämme hyvässä sovussa".

Tämä vastaus julkaistiin myös sanomalehdistössä. Kasakka Zemljanuhin kieltäytyi myös lahjaksi tarjotusta maatilasta ja mahdollisuudesta jäädä Englantiin.

Teatterissa kuninkaallinen kuoro lauloi kasakan kunniaksi tehtyjä lauluja ja hänen muotokuvaansa otsikolla "Bonaparten kauhu" myytiin suuret määrät. Englantilaiset halusivat hänen jättävän aseistuksensa paikalliselle museolle ja vastapalvelukseksi kuninkaan käskystä valmistettiin sapeli, heittokeihäs, kivääri, teräksinen piikki, kaksi pistoolia, ammuslaukku ja leveä vyö.

Zemljanuhin opetti englantilaisia kasakoiden perinteisessä ratsastustaidossa ja yhdessä oppilaidensa kanssa hän esiintyi tuhansille lontoolaisille. Näytöksessä paitsi ratsastettiin, niin myös esiteltiin kasakoiden taistelu- ja tiedustelumenetelmiä sekä mm. puuron valmistusta.

Lopulta hänet palkittiin Westminsterin palatsissa englantilaisella kunniamerkillä parlamentin puhemiehen ylistäessä vierasta seuraavin sanoin;

"Näette nyt Donin kasakan, hän edustaa niitä venäläisiä sotilaita, jotka saivat petomaisen Napoleonin kauhun valtaan ja hävittivät hänen voittamattoman armeijansa. Meidän on syytä osoittaa kunniaa tällaisille sotilaille, heidän rohkeudelleen ja uhreilleen. Tämän suuren kansan sankarillisen esimerkin tulee pysyä aina muistossamme".


Lähde : Neuvostoliitto -lehti, numero 6 (353), 1986,
03772, Moskova, K-31, GSP-3, Moskvininkatu 8

Kuva : Mid-Manhattan Picture Collection - Image ID: 831216 / Alexander Lemlanutin, the Don Cossack.

Nimen kirjoitusmuoto on venäjästä suomennettuna Zemljanuhin, mutta englannissa nimi tuntuisi olevan muodossa Lemlanutin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...