Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

12.11.2008

Salavuoteusjuttu Perniöstä

Perniön pitäjän kastettujen luettelossa vuodelta 1731 löytyy merkintä aviottomana syntyneestä pojasta, Carl Johanista. Hänen isänsä oli yliluutnantti Nicklas von Jordan Päärisen talosta ja äiti Margareta Eck. Margareta oli talon piika ja lapsen synnyttyä herra von Jordan katsoi asiakseen ajaa äidin pois talostaan.

Samoihin aikoihin Nicklas sai lapsen myös kapteeni Isak Svinhufvudin tyttären, Elisabetin kanssa Tukholmassa. Nicklas oli kertoman mukaan luvannut naida Elisabetin, mutta tästä ei tullutkaan yllättäen mitään miehen väittäessä naista huoraksi. Tämä oli jo sen verran kovaa tekstiä, että Perniössä jouduttiin pitämään ylimääräiset käräjät. Sinne maaherra käski tuoda von Jordanin vaikka väkipakollakin. Neljän lautamiehen mennessä Nicklasta hakemaan, oli tämä ottanut heidät vastaan pistoolin kera. Ylimielinen herra onnistuttiin joka tapauksessa saamaan rautoihin ja vietyä käräjätaloon.

Istunnossa tuli ilmi paitsi Tukholman selkkaus, myös tuo aiemmin mainittu avioton Carl Johan sekä äidin karkoitus Päärisistä. Nyt vaadittiin von Jordanin karkoittamista koko pitäjästä. Kun velkojat vaativat sitten saataviaan käräjillä, kävikin ilmi, että Elisabet Svinhufvud ja Nicklas von Jordan oli vihitty jo vuonna 1733. Velkojen maksua varten Nicklas vaati vaimoltaan naimaosuutta 388 taalaria. Maaherra puolestaan määräsi Päärisen myytäväksi huutokaupalla eniten tarjoavalle.

Näin tila joutui vuonna 1736 Paarskylän omistajalle, professori Nils Hasselbomille 2400 kuparitaalarin hinnasta. Häväisty yliluutnantti von Jordan pakeni Ruotsiin ja sen koommin ei hänestä Perniössä kuultu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...