Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

1.10.2009

Kauppias Rautell Turusta

Maaliskuun 18. päivänä vuonna 1897 kuoli Turussa kauppias Israel Wilhelm Rautell. Hän oli syntynyt marraskuussa 1820 samaisessa kaupungissa, vaikka kastettujen luettelosta tämä tieto näyttäisi puuttuvat. Israel Wilhelmin vanhemmat olivat muurari Israel R. ja vaimonsa Liisa. Jos ajassa mennään vielä yksi sukupolvi taaksepäin, törmätään vielä yhteen Israel Rautelliin. Tämän isoisän ammatti oli lumppukauppias.

Turun Rautell -suvulla ei näyttäisi olevan suhteita Lohjan Roution samannimiseen sukuun. Sen sijaan sillä saattaa olla jotain tekemistä Someron Rautelan kylän kanssa, sillä em. lumppukauppias Israel Rautell kuoli siellä alkuvuodesta 1829. Samassa somerolaisessa kylässä asui tuohon aikaan eräs räätäli Michel Rautell,
jonka isä oli sotilas Mats R. Räätäli Mikko ja isoisä Israel olivat itseasiassa veljeksiä. Näin ollen tämän suvun sukunimi on todellakin perustunut kylän nimeen Rautela eikä heillä ole yhteyksiä Lohjalta lähteneisiin Rautelleihin.

Israel Wilhelmiin palataksemme, löydämme hänet Turusta vuonna 1845. Hän oli työskennellyt tuolloin jo vuosia setänsä, Fredrik Wilhelm Rautellin kauppapuodissa. Mainittuna vuonna hän katsoi olevansa niin perehtynyt kaupantekoon, että alkoi harjoittamaan sitä itsenäisesti.

Israel Wilhelm Rautellin myymälä tuli nopeasti tunnetuksi hyvästä palvelusta ja tuloksentekokyvystä. Kauppapuotiaan enemmän herra Rautell kokosi omaisuutta laivanvarustajana yhteistyössä kauppias Reimsin kanssa. Heidän johdollaan laivaliikenne tuotti runsasta voittoa ja miehet vaurastuivat reippaasti.

Ikääntyessään Israel Wilhelm lopetti puotinsa ja muutamia vuosia ennen kuolemaansa hän kertoi luopuneensa kaikista liiketoimistaan. Iän lisäksi sairaudet verottivat tarmokkaan liikemiehen voimia.

Kauppias Rautell oli monia vuosia Turun valtuustossa kuuluen samalla kaupungin vanhimpiin. Lempeämielisenä ja hyväsydämisenä ihmisenä hän oli laajalti arvostettu ja kunnioitettu. Aikalaiset muistivat myös hänen leikkimielisyytensä. Hyväntekeväisyys ei ollut Rautellille vierasta ja niinpä hän antoi perustettavalle "ukkokodille" 12.000 markan summan. Se oli todella merkittävä lahjoitus tuohon aikaan.

Hän ehti olla kahdesti naimisissa ja jätti jälkeensä lesken sekä kolme tytärtä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...