Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

29.10.2009

Saarijärven Taavetti ja salattu tytär

Saarijärven Mahlun Ramsin talossa oli 1800-luvun loppupuoliskolla isäntänä Taavetti Erkinpoika, joka oli naimisissa Mariana Juhontyttären kanssa. Pariskunnalla oli ainakin seitsemän lasta, kun Taavetti kuoli elokuussa 1908.

Perunkirjoituksessa huomattiin Taavetin olleen vauraan isännän, sillä hän jätti jälkeensä peräti 800,000 markkaan nousseen omaisuuden. Vaimo Mariana oli kuollut jo aiemmin ja niinpä em. seitsemän lasta luulivat saavansa jakaa rahat keskenään. Kuin salamana kirkkaalta taivaalta ilmaantui jostain perheelle aiemmin täysin tuntematon perillinen.

Saarijärven kihlakunnan välikäräjillä syyskuussa 1909 todettiin tamperelaisen, hyvin köyhän tehtaantyömiehen vaimon olevan Taavetti Ramsin laillinen perillinen. Oikeudelle näytettiin toteen, että mainittu vaimo oli Ramsin avioton tytär. Taavetti oli ennen naimisiinmenoaan ollut kihloissa erään naisen kanssa, mutta avioon saakka he eivät koskaan ehtineet. Tästä suhteesta syntyi kuitenkin lapsi, josta Ramsi itsekään ei välttämättä ollut tietoinen.

Välikäräjät julistivat vaimon lailliseksi perijäksi ja näin tasaveroiseksi muiden lasten kanssa. Päätöksellään oikeus teki köyhästä tamperelaisesta kerralla vauraan naisen.

Kuka tahansa olisi ollut iloinen 100,000 markan yllättävästä lahjasta, mutta ikänsä vähävaraisena eläneelle työläisperheelle summan on täytynyt tuntua todelliselta taivaan lahjalta. Perijätär oli Tampereen Sanomien mukaan joutunut asiasta kuultuaan "aiwan lapsellisen ilon waltaan". Hän oli moneen kertaan udellut asian todenperäisyyttä ennen kuin uskoi sen olevan totta. Hän oli pyytänyt itseään viisaampia kertomaan "jotain mittakaawaa, jonka mukaan arwostella tuon rahamäärän suuruutta". Siksi hän kysyi, kuin monta 500 markan seteliä summaan mahtuisi ja sen kuultuaan "hän tunsi oikein päätään huimaawan".

1 kommentti:

  1. Minäkin olen tuolle ihmiselle sukua, mielenkiinnosta luin tuon tekstin..
    Tv Tiina Tähtinen os Ramsi

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...