analytics

Kreivi Armfeltin 60 -vuotispäivänä

Kenraalimajuri ja kreivi Gustaf Vilhelm Arthur Armfeltin ja hänen vaimonsa, kreivitär Mariana Gustava Armfeltin järjestyksessä toinen lapsi oli Halikon Joensuun sukukartanossa 10.2.1850 syntynyt Carl Alexander. Perhe oli yksi Suomen arvostetuimmista ja vauraimmista. Isä Gustaf Vilhelm oli tsaarin sivusadjutanttina vuodesta 1861 aina kuolemaansa saakka 1880. Äiti Mariana taasen oli ollut tsaarittaren hovineitinä ennen avioitumistaan. Kuten sukunimistä voi päätellä, olivat puolisot sukua keskenään.

Carl Alexanderilla oli kaksi sisarusta. Gustav oli veljeään kaksi vuotta vanhempi. Hän opiskeli agronomiksi ja hoiti Joensuuta kuolemaansa saakka 1887. Sisko Hedvig Lovisa sai kreivittären arvon ja kuoli Helsingissä 1923. Carl Alexander Armfelt asui sukutilallaan, mutta toimi aikoinaan ministerivaltiosihteerin apulaisena ja keisarillisen hovin hovimestarina. Koulutukseltaan hän oli varatuomari.

Kun kreivi Armfelt täytti 60 vuotta 10.2.1910, pidettiin merkkipäivän kunniaksi kaksikin eri juhlaa. Heti aamusta hänen luokseen Joensuun kartanoon tuli kunniatervehdykselle Halikon naiskuoro ja tämän jälkeen Salon kauppalan VPK:n soittokunna lähetystöineen lisättynä kaksinkertaisella mieskuorolla. Kukkasia toimitettiin kartanoon pitkin päivää niin paljon, että lopulta huoneet näyttivät talvipuutarhalta.

Kreivi Armfelt oli kutsunut juhlapäivällisille suuren joukon ystäviä ja tuttavia sekä tietysti sukulaisia. Läsnä olivat mm. lääninkuvernööri Borgenström ja vanha kenraali Ramsay. Puheita kuultiin useaan kertaan ja sähkösanomiakin tuli satakunta. Kaikille puheille ja onnitteluille oli yhteistä se, että ne tunnustivat sekä kreivin valtiollisen toiminnan että henkilökohtaisen ystävyyden. Päivällisten taustamusiikista piti huolen em. VPK:n soittokunta.

Näiden päivällisten lisäksi kreivi Armfelt kestitsi myös yli sataan henkeen noussutta alustalaistensa joukkoa. Heidät oli kutsuttu Salon VPK:n juhlahuoneistoon, joka täyttyi ääriään myöten. Lyhyessä, mutta sydämestä lähteneessä puheessaan kreivi toivotti vieraat tervetulleiksi. Hän kertoi, miten monin eri sitein sukujuuret kiinnittävät hänet kartanoon. Kreivi totesi myös, että Joensuun haltijan ja alustalaisten edut ovat olleet ja tulevat olemaan aina yhteiset. Hän toivoi hyvien suhteiden jatkuvan tulevaisuudessakin ja kiitti lopuksi alustalaisia heidän osoittamastaan luottamuksesta.

Juhlassa olivat paikalla myös kreivin puoliso, kasvattitytär sekä hänen iäkäs äitinsä, Mariana Armfelt. Kreivitär Armfelt kuoli vasta 1921, lähes 98 vuoden kunnioitettavassa iässä. Runsaiden onnittelu- ja kiitospuheiden jälkeen jaettiin kreivin puolesta kartanon vanhemmille palvelijoille Kansallispankin talletuskirjojen muodossa joukko rahalahjoja. Isoimmat yksittäiset lahjat olivat 100 markan arvoisia ja yhteissummaltaan tämä huomionosoitus nousi 2000 markkaan.

3 kommenttia:

  1. Minua jonkinverran kummastuttaa muotoilu "Sisko Hedvig Lovisa sai kreivittären arvon ja kuoli Helsingissä 1923."

    Se muotoilu antaisi ymmärtää, että Hedvig Lovisa olisi jollain erityisellä toimella korotettu kreivittäreksi, ja että tällainen ylennys olisi tapahtunut vasta hänen elämänsä aikana.

    Todellisuus on kuitenkin toinen: koska heidän esi-isänsä Kustaa Mauri Armfelt oli korotettu kreiviksi jo (noin) 1811, paljon ennen näiden syntymää, kaikki nämä laillisessa aviossa syntyneet agnaattiset jälkeläiset olivat syntymästään lähtien kreivittäriä ja kreivejä.
    Mitään erillistä myöhempää korottamista ja ylentämistä kreivittäriksi ei tapahtunut. Eikä varsinkaan Hedvig Lovisalle.

    Häntä on harhaanjohtavaa nostaa johonkin erityisasemaan ('sai'), hänellehän kuului tuo arvonimi syntymästään alkaen ihan niinkuin hänen veljilleenkin.

    Hedvig Loviisa nai sittemmin Knorring-sukuisen 'arvonimettömän' aatelismiehen, joka muistaakseni oli maaherrana jossakin.

    MS

    VastaaPoista
  2. Olet luonnollisesti oikeassa. Tekstistä on jäänyt pois sana "syntymässään", joka oli omassa alkuperäisjutussani.

    Kiitos tarkkaavaisuudesta

    VastaaPoista
  3. Eikö venäläinen arvo periydy vain vanhimmalle pojalle?

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus