Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

7.10.2009

Tervahovin inspehtori Junnelius

Tammikuun neljäntenä päivänä 1896 kuoli lähes 80 vuoden iässä Oulun tervahovin pitkäaikaisin inspehtori, Petter Henrik Junnelius. Hänen vanhempansa olivat olleet kauppias Carl Fredrik ja Maria Junnelius Oulusta. Perheessä oli yhteensä 11 lasta ja Petter Henrik oli heistä neljänneksi nuorin.

Petter Junnelius pääsi ripiltä syksyllä 1830 ja loppvuodesta 1840 hän meni naimisiin Brita Elisabet Kraftmanin kanssa. Hän oli työskennellyt tervahovin inspehtorin, Waldemar Lemonin apulaisena ja tämän erottua 1839 tuli Junneliuksesta tämän kaupungille äärettömän tärkeän laitoksen luottomies aina vuoteen 1884 saakka.

Krimin sodan aikaan 1854 englantilaiset tekivät tuhojaan Oulussa saakka mm. sytyttäen tulipaloja. Petter Junneliuksen onnistui pelastamaan inspehtorin asuinrakennuksen tuholta. Tästä uroteosta Oulun kauppaseura palkitsi hänet muistolahjalla, joka oli hopeinen kermakannu.

Muistosanoissaan aikalainen kirjoitti Junneliuksesta mm. seuraavaa;

Oulun tervahovi oli 1840- ja 1850-luvulla merimiesten kesken tunnettu maailman suurimmaksi ja juuri siihen aikaan olikin tuo suuri kauppavarasto Junneliuksen komennon alla. Niin oli asianlaita silloinkin, kun englantilaiset keväällä 1854 suuren itämaisen sodan aikana suorittivat historiallisen murhapolttotyönsä polttaen poroksi paitsi tuota harvinaisen suurta tervavarastoa, nuo monet laivaveistämöt ja varastomakasiinit Toppilan salmessa ja Pikisaarella.

Tuohon aikaan Junneliuksella oli eräs poliittinen tehtävä suoritettavanaan ja näin ollen hän ei ollut paennut kaupungista monien muiden tavoin. Sen sijaan hän toimi englantilaisten laivaston päällikön, amiraali Blumridgen ja peninkulman päässä kaupungista asuneiden suomalaisviranomaisten välittäjänä. Sotaväkeä Oulussa ei ollut lainkaan. Tässä välitystoimessa Junneliuksen onnistui pelastaa paitsi oma asuntonsa, niin myös monien muiden talot tahalliselta murhapoltolta. Varovaisesti arvioiden hänen toimintansa säästi omaisuutta kymmenien tuhansien markkojhen edestä.

Laajemmat piirit eivät koskaan saaneet tietää näistä uroteoista, sillä Petter Henrik Junnelius oli luonteeltaan vaatimaton. Hän ei itse maininnut vaaran vuosina tekemistään töistä juuri mitään. Oulussa oli kuitenkin vielä 1896 yksi jos toinenkin asukas kiitollinen "terwahovin inspehtorille" katosta päänsä päällä.

Brita Kraftman oli kuollut 20 vuotta aikaisemmin ja Petter Junneliusta jäi lähinnä kaipaamaan hänen toinen vaimonsa, Maria Alexandra Jellman. Hänen vanhempansa olivat Vaasan läänin komissiomaanmittari Jonas Petter J. ja vaimonsa Anna Fellman. Ensimmäisestä aviostaan Petter Henrikillä oli lapset Oskar Henrik, naimisissa englantilaisen Eliza Godsonin kanssa sekä Beda Maria, naimisissa Raahen kaupunginlääkärin, Torsten Neoviuksen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...