Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

12.10.2009

Australian siirtolaisia

Vanhemman aliupseerin Turun läänin tarkk'ampujapataljoonassa, Kristian Lorentz von Hausenin ja hänen vaimonsa Ester Wahlbergin perheessä oli yhdeksän lasta, joista seitsemän oli syntynyt Marttilan pitäjän Tiipilän kylän Lammin puustellissa. Tytär Natalia ehti kuitenkin syntyä vuonna 1860 perheen ollessa tilapäisesti Turun kaupungissa. Isänpuoleista von Hausen -sukua voi jäljittää 1600-luvun Viroon ja 1500-luvun Saksaan saakka. Eräät suvun varhaisemmat haarat aateloitiin nimellä von Burghausen. Näiden Burghausenien ja Natalia von Hausenin varhaisin tunnettu yhteinen esi-isä on Saksan Thuringenissä 1500-luvulla syntynyt Jurgen Willhardt von Hausen l. Husen.

Natalian löysi vaimokseen raumalainen nahkurinkisälli, Frans Ivar Nyman. Hänet mainitaan mm. Rauman käsityöläisyhdistyksen jäsenenä vuonna 1877. Häitä nuoripari vietti Aurassa joulukuussa 1885. Nahkurin ammatti oli yksi vähäarvoisimmista silloisessa käsityöläishierarkiassa ja niinpä ei ollut ihme, että Frans Ivar ryhtyi suunnittelemaan muuta toimeentuloa. Suomesta ei töitä tuntunut löytyvän riittävästi ja näin perhe, johon vaimo Natalian lisäksi kuuluivat lapset Ellen ja Julius, lähti etsimään onneaan aina Australiasta asti vuonna 1899.

He asuivat aluksi Queenslandin osavaltion nykyisessä pääkaupungissa, Brisbanessa, joka sijaitsee mantereen itäreunalla. Paikalliset tunsivat rakennusurakoitsijaksi ryhtyneen entisen nahkurikisällin nimellä Franz Nyman. Vuodesta 1902 lähtien Nymanit asettuivat Maroochy -joen pohjoisen haaran varrelle, hieman Brisbanesta pohjoiseen. Siellä isä Franz jatkoi rakennusurakoitsijana. Lopulta 1919 Franz ja Natalia muuttivat vielä kerran, nyt lähellä sijainneeseen Yandinan taajamaan.

Perheen poika Julius l. Jule Ivar Edmund Nyman osallistui liittoutuneiden joukoissa Ensimmäiseen Maailmansotaan. Hän astui palvelukseen 27 vuoden iässä, helmikuussa 1916. Joukko-osastoksi tuli 49. jalkaväkirykmentti huhtikuusta 1916 aina elokuuhun 1917. Erottuaan palveluksesta lopullisesti 1919 hän palasi Yandinaan.

Tytär Ellen Jacobina Nyman meni naimisiin Otto Abraham Räisäsen kanssa marraskuussa 1919. Pariskunta toimi maanviljelijöinä Cooroyn piirikunnassa ja monessa muussa paikassa. He asuivat Uudessa Seelannissakin muutamia vuosia, kunnes palasivat Yandinaan 1952. Otto Räisänen oli voittanut 16-vuotiaana poikasena painimestaruuksia Suomessa ja seilannut merillä kapteenina toimineen isänsä seurassa. Hän jopa osallistui olympialaisiin kaksi kertaa. Vaikka en ole löytänyt näistä saavutuksista tarkempia tietoja, uskoisin kyseessä olleen Lontoon 1908 ja Tukholman 1912 olympialaiset. Australiaan Otto Abraham saapui 1915 ja samoin kuin kälynsä, hän osallistui sotaan uuden kotimaansa joukoissa palvellen Ranskassa.

Valokuvassa, jonka julkaisuluvan tähän blogiin on ystävällisesti myöntänyt Sunshine Coast Libraries, katselevat meitä Natalia Nyman, os. von Hausen ja hänen tyttärensä Ellen.


Photograph: Sunshine Coast Libraries
Valokuva: Sunshine Coast Libraries

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...