Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

2.7.2009

Kulttuuritarjontaa Mietoisissa, Mynämäellä ja Muurlassa

Mietoisissa, Mynämäellä ja Muurlassa kerrotaan tarinoita teatterin keinoin. Tarinat ovat kylien omia, omalla paikkakunnalla joskus tapahtuneita. Ja nämä tarinat ovat tosia - tai näin ainakin väitetään tapahtuneen. Mietoisissa aiheena on liikkuminen ja liikenne, Mynämäellä Kaunottaren ja Silon vaatetustehtaat ja Muurlassa kuuluisa meijeri.

Mietoisten kotiseutuyhdistys: Kui Miatosis enne menttii.
Kuvaelmassa kerrotaan muun muassa kuinka kirkkoon ennen päästiin, hevospelien itseohjautuvuudesta, höyryvetureiden vaarallisuudesta ja lentäjäneroista. Kertojat Päivi Punta ja Pertti Vuola muistelevat yhteisiä tarinoita, Penan pojat -kuoro ja kyläläiset avustavat tarinan kerrontaa lauluin ja näytellen. Tarinat sijoittuvat aikavälille 1930-1982.
Esitys on Tavastilan kotiseutumuseon päivillä sunnuntaina 5.8. Juhla alkaa kello 12.00

Mynämäen esitys muistelee Kaunottaren ja Silon tarua. Esityksessä palataan 1960-luvulle, suomalaisen vaateteollisuuden kulta-aikaan. Silvon ja Kaunottaren merkeistä ja laadusta oltiin ylpeitä - niihin pukeutuivat niin kadun naiset kuin politiikan huippunimet. Mukana näytelmässä on myös veteraaniompelija ja urakkojen kuningatar Sinikka Kuusela! Kaunottaren ja Silvon tarua esitetään Laurin markkinoilla Mynämäellä lauantaina 8.8. Esitys huipentuu muotinäytökseen. (2-3 esitystä markkinoiden aikana klo 9.00–16.00)

Muurlan meijerin tarina vie 1950-luvun alkuun. Muurlassa tehtiin maakulua voita ja kermakin oli kysyttyä, rasvaprosentit kohdallaan. Tiloilla tehtiin töitä pitkiä päiviä ja tehotalous teki vasta tuloaan. Silloin lehmätkin olivat persoonia. Meijerissä ja sen kyljessä olevan kaupan suojissa tapahtui monenlaista inhimillistä toimintaa. Esityksen ensi-ilta näytellään Viljo Hurmeen legendaarisissa koivukulisseissa maamiesseuratalolla Muurla-päivänä 30.8. (kellonaika ja muut esityspäivät ilmoitetaan myöhemmin).

Esitysten oheen on rakennettu myös valokuvanäyttelyjä ja Muurlassa Muurlan opiston sarjakuvataiteen linjan tulkinnat paikallisista tarinoista.

Esitykset on toteutettu osana Varsinais-Suomen taidetoimikunnan osallistavaa muisteludraama -projektia. Ajatuksena on tarinankerronnan kunnioittaminen ja omien paikallistarinoiden yhteinen jakaminen kyläyhteisöissä esitysten kautta.

Lisätietoja: läänintaiteilija Annamari Karjalainen, puh 040-7373107.


Tervetuloa!


Annamari Karjalainen
Läänintaiteilija
Varsinais-Suomen Taidetoimikunta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...