Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

24.7.2009

Martelinit

Eräät Martelin -sukuiset Kiskosta, Pohjan pitäjästä ja Lohjansaaren pitävät otteessa tällä hetkellä. Digiarkistoon pari viikkoa sitten täydennettyjen Pohjan rippikirjojen mukaan eräät esivanhempieni jälkeläiset ottivat käyttöön tuon sukunimen ilman mitään tällä hetkellä tiedossa olevaa syytä.

Pohjan Antskogin kylän Mart(t)ilan talon jälkeläiset käyttivät myös tätä nimeä ja heidän joukostaan voisi poimia 1800-luvun alkupuolella Loviisaan muuttaneen värjäri Johan Martelinin. Hän oli naimisissa kaukaisen serkkutyttöni, Maria Christina Heermanin kanssa. Perheen lapsista Johan Wilhelm M. oli noin neljäkymmenen vuoden ajan Koiviston nimismiehenä. Tämä on siis se Koivisto, joka viime sodan jälkeen jäi itänaapurin puolelle.

Samaan syssyyn selvisi se, mihin eräs Karjalohjan Kuusian kylässä syntynyt Nils Heerman hävisi. Hänestä tuli kaikesta päätellen Snappertunan Trångsundin talollinen viimeistään joskus 1800-luvun alussa. Hänen ja talon edellisen isännän tyttären, Anna Bobergin tytär oli tuo em. Maria Christina Heerman. Äiti Annan kuoltua Nils meni vielä naimisiin Fagervikin ruukilla asuneen leskivaimo Anna Sofia Johansdotterin kanssa. Tämä avioliitto kesti vain vuoden verran Anna Sofia menehdyttyä lapsivuoteeseen.

Selvitykset ovat sen verran kesken, että tässä vaiheessa en ole vielä ehtinyt muutella kotisivuiltani löytyviä taulustoja. Näiden löytöjen jälkeen menevät ainakin Karjalohjan Tallqvistien ja Pohjan Abram Matssonin jälkeläisluettelot uusiksi. Erityisen mukavaa oli huomata, että nimismies Martelinista löytyy runsaasti materiaalia. Osa siitä on lisäksi hyvin persoonallista.

Nuo taulustojen päivitykset ovat muuten jo pari kolme vuotta näkyneet tuossa blogini oikeassa laidassa samoin kuin kotisivujeni alaosassa. Näin keräämiäni tietoja mahdollisesti käyttävä voi tarkistaa helposti, josko niihin on tullut muutoksia. Pidän itse tärkeänä, että jatkokäyttäjä huolehtisi parhaansa mukana tietojen korjauksista ja päivittämisistä. Aika-ajoin huomaan tehneeni pahojakin erheitä....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...