Tehdessäni artikkelia Vihdin Olkkalan kartanon Kuurin torpassa asuneesta renkivoudista huomasin samalla jättäneeni aikoinaan selvittämättä kyseisen kartanon "inspektori" Erik Johan Tallqvistin sukujuuret.
Vihdin Digiarkistoon kuvatuista rippikirjoista ja HisKistä selviää nopeasti Erik Johanin syntymäaika ja paikka. Hän oli kotoisin Pietilän kylän Alastalosta, jossa hänen vanhempansa Johan Jacobsson ja Anna Jeremiasdotter olivat asuneet 1780-luvulta lähtien itsellisinä. Isä Johan oli itsekin syntynyt Alastalossa, sillä hänen isänsä Jacob Larsson oli ollut siellä renkinä.
Sen sijaan äiti Annan sukuperä vaati hieman enemmän selvittämistä. Vihdin vanhimmat rippikirjat eivät mainitse henkilöiden syntymäpaikkaa, mutta onneksi 1820-luvulta lähtien tämä oleellinen tieto löytyy niistä. Esimerkiksi vuosien 1827-1833 niteessä Anna Jeremiasdotter on merkitty syntyneeksi Karjaalla. Tutkimalla HisKin avulla haudattujen luetteloa voi edelleen kirjata ylös, että hän käyttää sukunimeä Tallqvist samoin kuin lapsensa Erik Johan, Gabriel ja Anna Lovisa.
Tuohon aikaan sukunimi saattoi kulkeutua sekä isän että äidin puoleisilta sukulaisilta, joten Annan voi tässä vaiheessa tutkimusta merkitä hypoteettisesti Karjalohjan Katteluksen ja Tallaan kylistä lähtöisin olleen Tallqvist -suvun jäseneksi. Karjaan ja siihen enemmän tai vähemmän kiinteästi kuuluneen Mustion kastetuista ei vuoden 1758 tienoilta löydy ketään Jeremiasta, jolla olisi ollut Anna -niminen tytär.
Tässä vaiheessa apuun tulevat Wilskamin sukukirjan Tallqvist -artikkeli sekä ennen kaikkea Pertti Hirvosen mainio "Emäntiä ja Isäntiä" -kirja Lohjansaaren kantatiloista. Wilskmanin sukutaulustostakaan ei löydy ketään Jeremiasta, jolla olisi ollut sopivan ikäinen Anna-tytär Vihdin suuntaan naitavaksi. Sen sijaan Hirvosen Pyölin kylän Lassin talosta kertovasta artikkelista voi poimia esiin pariskunnan Jeremias Matsson ja Margareta Tallqvist.
Tämä pari isännöi Lassia 1750-luvulta lähtien. Margareta kuolee jo 1773 vain 42 vuoden iässä ja puoliso Jeremias vasta 1809 elettyään tilalla yksinään parikymmentä vuotta. Perheen lapset ovat nimittäin yksitellen muuttaneet muualle. Tämän viisilapsisen pesueen esikoinen oli tytär Anna, joka rippikirjan mukaan syntyi elokuussa 1757. Noin kahdenkymmenen vuoden iässä hän muuttaa Lassilta pois siskonsa Marian kanssa. Kohteena on Ilmoniemen Pukkilan rustholli, missä nuoret naiset ovat sitten piikoina. Ehkäpä tämä olisi syntymäajan vuoden mittaisesta virheestä ja paikkakunnasta huolimatta kaipaamani Anna. Virheet eivät olisi kovin yllättäviä tuon ajan rippikirjoissa Uudellamaalla.
Anna muuttaa vuoden 1782 lopussa pois Pukkilasta ja samoihin aikoihin vihitään Vihdin Pietilän Alastalon renki Johan Jacobsson ja Vihdin Kotkanniemen piika Anna Jeremiasdotter. Nyt ongelmaksi muodostuu tämän Kotkanniemen piika-Annan historia. Hän nimittäin on asunut talossa jo vuodesta 1779 lähtien. Tähän siis lopahtaa hypoteesi siitä, että Karjalohjan Pyölin kylän Lassin talossa syntynyt Anna Jeremiasdotter olisi sama henkilö kuin Vihdin Pietilän Alastalon itsellisen vaimo Anna Jeremiasdotter Tallqvist.
Jatkotutkimukset ovat vaiheessa ja perusteluja vinkkejä tai valistuneita arvauksia otetaan vastaan. Olisin kovasti hämmästynyt ellei Annan sukuperä selviäisi. Sen verran harvinainen on tuo Jeremias -nimi sekä tietysti itse sukunimi Tallqvist. Toisaalta tuo Annan patronyymi vaihtuu noin kymmenen vuotta ennen hänen kuolemaansa Johansdotteriksi. Tämäkään ei tuo selkeää apua ongelmaan, mutta on otettava yhtenä oljenkortena huomioon.
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Amerikkalainen ohjaaja David Lynch on tullut kuuluisaksi rajoja rikkovista ja omalaatuisista elokuvistaan. Hänet on palkittu mm Cannesin fil...
-
Kuopionniemellä sijainneen Tavinsalmen kirkon ensimmäiseksi kirkkoherraksi tuli Aeschillus Matthiae eli suomalaisittain Esko Matinpoika.Itse...
-
Historian kuvakokoelma M. L. Carstensin kokoelma Museovirasto Suomen ensimmäinen Säästöpankki perustettiin Turkuun 200 vuotta sitten, tarkem...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti