analytics

Tuomaksen ja Ebba Liisan murha

Alavuden kirkonkylän Haverin talossa tehtiin kaksinkertainen murha elokuun toisen päivän vastaisena yönä 1882. Tuolloin saivat surmansa vasta 32 -vuotias kunnallislautakunnan esimies ja entinen valtiopäivämies Tuomas Heikki Härkönen sekä hänen vaimonsa Ebba Liisa Jaakontytär.

Syylliseksi veritekoon paljastui joutomies Matti Matinpoika Kantomäki Isokyrön pitäjästä. Hänet oli tuotu Vaasan kaupungin vankilasta Haverin taloon välikäräjiä varten vastaamaan syytteisiin varkauks
ista. Tuomas Härkönen, joka oli iältään hieman päälle kolmekymppinen, oli edellisenä vuonna ruvennut vanginvartijaksi. Hänen tapansa oli, että päivisin vangeista huolehtivat rengit tai päiväpalkolliset, kun taas öisin vastuu oli Härkösellä itsellään.

Tuona kohtalokkaana yönä Haverin kaksi renkiä ja muutamia palkollisia oli nukkumassa talon vintillä, kun taas Härkönen vaimonsa sekä kahden pienen lapsensa kera nukkui tuvassa. Tässä samassa huoneessa oli myös Kantomäki jalkarautoihin kahlehdittuna. Vanki oli vasta 19 vuoden ikäinen ja hentorakenteinen. Niinpä isäntä ei ollut katsonut tarpeelliseksi kahlita tätä seinään kiinni. Ilmeisesti Härkönen ajatteli heräävänsä kahleiden kilinään, mikäli Kantomäki yrittäisi liikehtiä.

Kun talonväki sitten oli sikiunessa, oli Kantomäki etsinyt käsiinsä tuvassa säilytetyn kirveen. Sillä hän iski Härköstä kaksi kertaa päähän ja kerran kaulaan. Vaimo Ebba Liisa sai yhden valtavan iskun kaulaansa. Jälkeenpäin tehdyn tutkimuksen mukaan molemmat menehtyivät samantien. Lapsiin Kantomäki ei ollut koskenut, hehän olivat vielä hyvin pieniä eivätkä näin ollen vaaraksi pakoon yrittävälle murhaajalle. Kuitenkin vain yhdeksän viikon ikäinen kuopus tavattiin aamulla lähes äitinsä käsivarrelta lähes tukehtuneena vereen.

Matti Kantomäki oli surmatöiden jälkeen mennyt viereiseen kamariin yrittäen murtaa auki siellä ollutta Alavuden Säästöpankin raha-arkkua. Tämä jäi yritykseksi, sillä arkussa oli kaksi erillistä lukkoa. Murhaajan mukaan lähti kuitenkin Härkösen rahakukkaro rahoineen, vaatteita, saappaat, hattu, taskukello, piippu sekä joku ase. Viimeksi mainittua Kantomäki lienee yrittänyt käyttää jalkarautojensa aukaisuun pakomatkallaan.


Tuomas Heikki Härkönen oli nuoresta iästä huolimatta tullut jo kaksi kertaa valituksi kunnallislautakunnan esimieheksi. Tämän tärkeän luottamustoimen lisäksi hän oli ehtinyt hoitaa em. säästöpankkia sekä olla jäsenenä kansakoulun johtokunnassa. Aikalaiset arvioivat hänet ahkeraksi ja kyvykkääksi, isänmaalliseksi mieheksi. Eräs osoitus tästä oli nimitys Alavuden tuomiokunnan edusmieheksi vuoden 1877 valtiopäiville.

Murhaaja Matti Matinpoika Kantomäki saatiin muutamien päivien päästä kiinni ja toimitettiin Vaasan kaupungin vankilaan. Sieltä hänet siirrettiin edelleen Viipuriin odottamaan tuomion täytäntöönpanoa. Hovioikeuden päätöksellä Kantomäki nimittäin tuomittiin kuolemaan, mutta tämä muunnettiin lopuksi 28 päiväksi vesikoppia sekä elinikäiseksi pakkotyöksi Siperian kaivoksilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus