Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

15.7.2009

Murhenäytelmä Päijänteellä

Sumiaisten pitäjän Raikkauksen kylän Pihlajamäen Alatalossa oli 1850-luvulta lähtien isäntänä muuan Mikko Minkkinen, joka oli syntynyt vuonna 1830. Hänen vaimonsa Eeva Kaipiainen oli miestään viisi vuotta nuorempi ja kotoisin Rautalammen Siikakoskelta. Samasta pitäjästä oli myös Mikko, joka oli syntynyt Säkinmäen Kangasahon talossa aviottomana talon tyttärelle, Kaisa Lehmoselle. Mikon isä oli poikansa etunimikaima samasta kylästä kuin Kaisa.

Mikko Minkkinen ja Eeva Kaipiaisella syntyi kolme lasta vuoteen 1860 mennessä. Myöhemmin he saivat vielä kaksi poikaa. Lisäksi perheessä asui anoppi Kai
sa Lehmonen, joka kuoli marraskuussa 1878. Tuossa vaiheessa Maija Liisa oli ehtinyt 20 vuoden ikään ja veljistä Juho sekä Robert olivat 18 ja 16 vuoden ikäisiä. Isä Mikko oli noussut pitäjässä arvostettuun asemaan syntyperästään huolimatta, sillä hänet mainitaan kirkkoväärtinä.

Kesällä 1880 perheen elämä loppui surullisella tavalla. Tytär Maija Liisa menehtyi kesäkuun lopulla ja hautajaisten oli määrä olla Sumiaisten kirkolla heinäkuun neljäntenä päivänä, joka oli sunnuntai. Perheen isä ja äiti sekä kaksi vanhinta poikaa lähtivät kirkkomatkalle veneellä yli Päijänteen muutamien naapureiden kera. Venematka alkoi Peiponsalmen rannasta etukäteen vuotavaksi tiedetyllä veneellä.

Kun vene oli salmen syvimpiin kuuluvalla kohdalla, alkoi siihen tulvia vettä. Toinen surusaattoon kuulunut vene kiirehti apuun ajaen aivan vuotavan veneen vierelle. Tarkoituksena oli keventää painolastia siirtämällä väkeä parempikuntoiseen kulkupeliin. Tilanteesta hätääntyneet miehet olivat liian malttamattomia, joten yht'äkkiä molemmat veneet kaatuivat.

Lähes kaikki veneissä olleet hukkuivat, mukana kaikki Minkkisen perheen neljä jäsentä. Pelastustoimiin ryhdyttiin ripeästi, mutta iltaan mennessä oli rannalle tuotu peräti 17 kirkkomatkalaisen ruumiit. Minkkisten surutalosta jäivät eloon vain kotiin jätetyt perheen nuorimmaiset pojat.

2 kommenttia:

  1. Pieni virhe on päässyt tekstiin pujahtamaan. Kirkkoveneonnettomuus ei suinkaan tapahtunut Päijänteellä vaan Keitele-järven Peiponlahdessa.

    VastaaPoista
  2. Kirkkoveneonnettomuus oli Keitelejärvellä Sumiaisissa Peiponlahdella, ei Päijänteellä
    Oikaisun tehnyt
    Heikki Penttinen, Äänekoski

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...